Uvod
  Aktualno
  Članarina 2021
  E-trgovina
  Upravni odbor
  Pravilniki, obrazci
  Kontakti
 
   Odseki
Mladinski
Markacijski
Propagandni
Vodniški
Naravovarstveni
Športno-plezalni
 
  Najavljeni izleti
  Članki, zanimivosti
  O Trzinu in Trzincih
 
   Zgodovina društva
  Spominska soba
  Zgodilo se je ...
 
   TV Onger
  Povezave
  Fotogalerije
 
Zgodilo se je ... Natisni stran
 

05.02.1944
Umrl dr. Julius Kugy

 
  dr. Julius Kugy
   
Julius Kugy se je rodil 19.7.1858 v Gorici. Oče je bil Korošec iz vasi Liplje pri Podkloštru (verjetno se je rodbina imenovala "Kugaj"), mama pa je bila hči slovenskega pesnika Jovana Vesela – Koseskega. Julius je obiskoval gimnazijo v Trstu, šolanje pa nadaljeval na dunajski univerzi, kjer je bil leta 1882 promoviran za doktorja prava. Naslednje leto je prevzel upravljanje tržaškega družinskega podjetja »Pfeifer-Kugy« za uvoz olja, kave in eksotičnega sadja iz kolonij, ki ga je ustanovil njegov oče Pavel. To podjetje je nehalo delovati po 1. svetovni vojni – Kugy se je nato posvetil pisateljevanju.

Julius Kugy je najbolj znan po svoji veliki ljubezni do gora, zlasti do Julijskih Alp, katere je sistematično obiskoval in raziskoval. Ljubezen do slednjih je dobil že v svojih najstniških letih ob izletih v tiste kraje ter zaradi svoje ljubiteljske botanične dejavnosti. Slednja ga je popeljala tudi po mnogih hribolaznih podvigih, na katerih je iskal in raziskoval neraziskano cvetlico Scabioso trento. Ukvarjal se je tudi z glasbo in njegovo precej veliko poznavanje klasične glasbe se da opaziti tudi v njegovih knjigah.

 
  Kugyjev spomenik v Trenti od koder zre proti »svojemu« Jalovcu.
   
Trentarski gorski vodniki (Andrej in Jože Komac, Anton Tožbar, Anton Ojcinger) so mu pomagali, da se je povzpel na mnoge izmed še neosvojenih vrhov Julijcev ter že osvojene dosegel po novih smereh. Zaradi tega je znan tudi kot »odkritelj Julijskih Alp«. Tako je preplezal ok. 50 novih smeri v Julijskih Alpah (Triglav, Škrlatica, Viš, Poliški Špik, Bavški Grintavec, Trentarski Pelc); plezal je v Zahodnik Alpah (Monte Rosa, Matterhorn).

Leta 1915, ob italijanski vojni napovedi Avstro-Ogrski, se je Kugy prostovoljno javil v avstro-ogrsko vojsko ter prispeval svoje alpinistične izkušnje ter znanja, zaradi česar je kasneje postal poročnik. Vojaško dejavnost je prenehal po bitki pri Kobaridu.

Knjige dr. Juliusa Kugyja:

  • Iz mojega življenja v gorah (1924);
  • Delo, glasba, gore (1931);
  • Julijske Alpe v podobi (1933);
  • Anton Ojcinger: življenje gorskega vodnika (1935)
  • Pet stoletij Triglava (1937);
  • Božanski nasmeh Monte Rose;
  • Iz minulih dni.
  • Leta 1995 je izšla še knjiga (dopolnitev) Vojne podobe iz Julijskih Alp

Umrl je v Trstu, 5.2.1944, kjer je tudi pokopan.

Julius Kugy ima svoj spomenik v Trenti ob cesti na Vršič. Tega je postavila Planinska zveza Slovenije ob svoji 60-letnici, napravil pa ga je kipar Jakob Savinšek. Zraven tega so po njem imenovane nekatere gorske poti in Kugyjeva učna pot v Nabrežini nad Trstom.

© PD Onger Trzin. Dovoljeno povzemanje strani s pripisom vira.