Uvod
  Aktualno
  Članarina 2017
  Članarina 2018
  Članarina 2020
  E-trgovina
  Upravni odbor
  Pravilniki, obrazci
  Kontakti
 
   Odseki
Mladinski
Markacijski
Propagandni
Vodniški
Naravovarstveni
Športno-plezalni
 
  Najavljeni izleti
  Članki, zanimivosti
  O Trzinu in Trzincih
 
   Zgodovina društva
  Spominska soba
  Zgodilo se je ...
 
   TV Onger
  Povezave
  Fotogalerije
 
Zgodilo se je ... Natisni stran
 

15.09.1914
Umrl Bogumil Brinšek

 
  Bogumil Brinšek
   
Bogumil Brinšek je bil duša znamenite planinske druščine "Drenovcev" z dr. Cerkom, bratoma Jožetom in Pavlom Kunaverjem, Ivanom Michlerjem, Ivanom Tavčarjem, Rudolfom Badjuro idr.

Bil je izreden fotoamater, ki jih je vse navduševal s svojimi posnetki »nepoznanih motivov, skritih, samotnih stranskih dolin, vrhov, viharnikov. Za fotografijo je takoj navdušil vse člane druščine, posebno Jožeta Kunaverja in Ivana Tavčarja. Slovenski planinski javnosti se je Brinšek predstavil z odlično fotografsko razstavo v Ljubljani leta 1910, bralcem Planinskega vestnika pa s svojimi fotografijami, ki so bile objavljene in priložene v posameznih številkah. Brinškove fotografije so objavljene še v mnogih drugih knjižnih delih. V letu 1910 je bil v Ljubljani ustanovljen prvi fotoamaterski klub, v katerem je bil Brinšek takoj izvoljen za tajnika kluba.

Njegovo življenjsko pot je kruto pretrgala 1. svetovna vojna. Padel je v prvih dneh spopadov (15. septembra 1914) na južnem bojišču pri Mostarju kot rezervni častnik.

Po njegovi smrti je njegov brat Ivan vse njegove fotografske plošče izročil v hrambo Slovenskemu planinskemu društvu v Ljubljani, po drugi vojni pa so bile v požaru za vedno uničene.

Podatke še zbiramo. Hvala za razumevanje.

© PD Onger Trzin. Dovoljeno povzemanje strani s pripisom vira.