Uvod
  Aktualno
  Članarina za leto 2023
  E-trgovina
  Upravni odbor
  Pravilniki, obrazci
  Kontakti
 
   Odseki
Mladinski
Markacijski
Propagandni
Vodniški
Naravovarstveni
Športno-plezalni
 
  Najavljeni izleti
  Članki, zanimivosti
  O Trzinu in Trzincih
 
   Zgodovina društva
  Spominska soba
  Zgodilo se je ...
 
   TV Onger
  Povezave
  Fotogalerije
 
Najavljeni izleti Natisni stran
 

18.11.2006
Stari grad nad Kamnikom (18.11.2006)

Mladinski odsek PD Onger Trzin vabi vse svoje mlade člane (PS Bibe, PS Gamsi, PS Nore krave) v soboto, 18.11.2006 na Stari grad nad Kamnikom (585 m). Izlet vodi Boštjan Kralj

Odhod ob 7.45 izpred Mercatorja v Trzinu. Z avtobusom do Kamnika, tam pa nas čaka največ 2 uri hoje po lahki, markirani stezi. Ne pozabi na primerno obutev in oblačila (ne pozabi na kapo in rokavice). Hrana in pijača iz nahrbtnika! V Trzin se vrnemo ob 14.10. Cena izleta je 1.100 SIT (4,59 €). PRIJAVNICA (314 kB) Prijavnico obvezno vrni na planinskem krožku oziroma najkasneje do petka 17.11.2006 sporoči svojo udeležbo po telefonu 040/513-550 oziroma po e-mailu bostjan_kralj@t-2.net.

Da pa boste lažje dočakali izlet, si preberite nekaj zanimivosti o Starem kamniškem gradu:

 
 
   
Stari grad stoji na prepadni pečini 585 metrov visoke Bergantove gore, ki strmo pada v strugo Kamniške Bistrice in Nevljice. Grad, ki je varoval trgovsko pot skozi Tuhinjsko dolino, ki je vodila proti Štajerski in Ogrski ter proti Primorski in Padski nižini, je prvič posredno omenjen v vetrinjski listini leta 1143, ko je v njej naveden grof Berthold II. Aldeški kot "comes de Stein", ki se je tako imenovla po upravnem središču svojih posestev na Kranjskem. Stari kamniški grad so upravljali vitezi Kamniški, ko pa so v drugi polovici 15. stoletja izumrli, so bili kastelani Lambergi, Gallenbergi in Obratschani. Grad je bil poškodovan med potresom 1511. leta, a so ga Thurni obnovili. Grad so grofje Thurn opustili, ko je leta 1576 vanj udarila strela. Gradu niso več obnavljali in so ga pustili propasti. Na mestu nekdanjega palacija je bilo po drugi svetovni vojni pozidano gostišče.

© PD Onger Trzin. Dovoljeno povzemanje strani s pripisom vira.