Uvod
  Aktualno
  Članarina 2021
  E-trgovina
  Upravni odbor
  Pravilniki, obrazci
  Kontakti
 
   Odseki
Mladinski
Markacijski
Propagandni
Vodniški
Naravovarstveni
Športno-plezalni
 
  Najavljeni izleti
  Članki, zanimivosti
  O Trzinu in Trzincih
 
   Zgodovina društva
  Spominska soba
  Zgodilo se je ...
 
   TV Onger
  Povezave
  Fotogalerije
 
Najavljeni izleti Natisni stran
 

11.12.2017
Mednarodni dan gora: Dušan Škodič - Ljudje v gorah

Dušan Škodič: Ljudje v gorah - predstavitev knjige, pogovor o njej, na koncu pa izredno zanimiv pogovor o zgodovini gradenj v okolici Triglava

***

PD Onger Trzin in krajevna knjižnica Tineta Orla Trzin ob praznovanju Mednarodnega dneva gora (11. december) v okviru pobude "Brati gore" organiziratla srečanje z Dušanom Škodičem, poznavalcem planinske zgodovine, ki že več kot dve desetletji piše za Planinski vestnik in bo predstavil svoji knjigi Devet dni v avgustu (2006) in Ljudje v gorah (2016).

Prireditev bo v ponedeljek, 11. 12. 2017 ob 18. uri v Dvorani Marjance Ručigaj.

Devet dni v avgustu: Devet dni v avgustu je roman, ki se odvija v devetih dneh tega poletnega meseca, tistega leta, ko se je vse vrtelo okrog Humarjevega vzpona na pakistanski Nanga Parbat. Medijske novičke, ki jih glavni junak Dušan spremlja, so nekakšen uvod v vsak dan in predstavljajo eno zgodbo, ki pa ni najpomembnejša. Prava zgodba sledi medijskim insertom in bralca nenehno preseneča. Pripovedovalec večkrat osvetljuje dogodke iz preteklosti z retrospekcijo, preko katere lahko spoznamo njegovo zgodbo, in delčke zgodb nekaterih njegovih bližnjih ljudi.
Ljudje v gorah: zbirka oživljenih ljudskih zgodb Ljudje v gorah, ki kličejo k spoznavanju slovenskega hribovja, kakršno je bilo nekoč. Opisi se opirajo na podatke iz knjige Franceta Malešiča Spomin in opomin gora, ki jo je izdal pred desetimi leti.

Dušan Škodič je odličen poznavalec planinske zgodovine (zaradi časovnih omejitev se bomo v pogovoru omeji predvsem na okolico Triglava, ki je med Slovenci pač najbolj znan).
Po predstavitvi knjig se bomo pogovarjali o raznih "zanimivostih" v okolici Očaka: nekoč načrtovanem observatoriju na Triglavu, pa o zobati železnici na Triglav, Triglavskih smučiščih, pa zakaj Morbegna - italijanska vojašnica na zahodnih pobočjih Triglava v resnici ni to, za kar smo jo imeli desetletja itd itd.
Zelo zanimivo bo!


Iniciativa "Brati gore" se je začela ob praznovanju Mednarodnega dneva gora 2015. Osnovna ideja je bila spodbuditi dogodke posvečene branju moderne alpske literature na različnih lokacijah v Alpah na Mednarodni dan gora za katerega so Združeni Narodi razglasili 11. december. Festival Brati gore spodbuja praznovanje kulturne raznolikosti in podobnosti širom Alp in hkrati povezuje gore in umetnost.

Festival "Brati gore" je priložnost, da na Mednarodni dan gora partnerji širom Alp organizirajo dogodke posvečene praznovanju moderne alpske literature, jezikov in kulture.

Festival "Brati gore" je več kot samo organiziranje posameznih dogodkov – je tudi način povezovanja ljudi, kljub njihovi fizični ločenosti. V 2015 izvedbi festivala so ljubitelji knjig, avtorji, ljubitelji gora in umetniki razpravljali o izzivih in ocenjevali pomen, vpliv in namen alpske literature - ti vtisi so zbrani v filmu "Ljudje, knjige in gore – po sledeh alpske literature".

Povzeto s strani: http://www.alpconv.org

© PD Onger Trzin. Dovoljeno povzemanje strani s pripisom vira.