Uvod
  Aktualno
  Članarina za leto 2023
  E-trgovina
  Upravni odbor
  Pravilniki, obrazci
  Kontakti
 
   Odseki
Mladinski
Markacijski
Propagandni
Vodniški
Naravovarstveni
Športno-plezalni
 
  Najavljeni izleti
  Članki, zanimivosti
  O Trzinu in Trzincih
 
   Zgodovina društva
  Spominska soba
  Zgodilo se je ...
 
   TV Onger
  Povezave
  Fotogalerije
 
Aktualno Natisni stran
 

Romunija s Karpati - država nasprotij (avgust 2017)
24.12.2016

ROMUNIJA S KARPATI - DRŽAVA NASPROTIJ, 1. – 8. avgust 2017

Romunija je država, ki jo malo poznamo, v zadnjem času pa postaja cilj mnogih turistov. Zaenkrat je še manj turistično razvita, saj jo turisti še niso preplavili in s svojim vplivom skomerciarizirali odnos prebivalcev, ki jih srečujemo na poti. Prav ljudje, zraven pa naravne in turistične znamenitosti so tiste, ki vabijo.

Potovanje je pripravljeno tako, da bo za vsakega nekaj, spoznali bomo obširne Karpate in tri njihove gorske skupine, večnarodno Transilvanijo, obdonavsko Vlaško ter Bukarešto, ki zopet postaja svetovljanska, kot je nekdaj že bila. V Romunijo bomo potovali čez Srbijo, vračali pa se bomo čez Madžarsko.

PROGRAM:

1. dan (1. 8. 2017): odhod iz Trzina v zgodnjih jutranjih urah in vožnja mimo Zagreba in skozi Slavonijo do Beograda in naprej ob Donavi do Donjega Milanovca z vmesnimi zunanjimi ogledi, nastanitev v hotelu in večerja.

2. dan (2. 8. 2017): po zajtrku vožnja ob Donavi skozi sotesko Djerdap z ogledom starodavnega naselja Lepenski vir in elektrarne ter vožnja po Vlaški do univerzitnega mesta Craiova s krajšim ogledom, nadaljevanje vožnje po nižini do glavnega mesta Bukarešte, obisk na Veleposlaništvu RS, namestitev v hotelu z večerjo.

3. dan (3. 8. 2017): po zajtrku ogled najpomembnejših mestnih znamenitosti. Mesto ima 2,5 milijona prebivalcev. Posebno doživetje bo ogled ogromne stavbe parlamenta in sprehod po širokih bulevarjih. Prav zaradi tega romunsko prestolnico imenujejo vzhodni Pariz. Popoldne prevoz mimo Ploestija do letoviškega in zimskošportnega središča Sinaia, namestitev v hotelu in večerja.

4. dan (4. 8. 2017): po zajtrku se bomo preko gorskega hrbta Bucegi odpeljali do Drakulovega grada Bran in muzeja na prostem. O legendarnem vladarju kroži veliko legend. Od Brana ni daleč do zimskošportnega centra Poiana Brasov, kjer se bomo sprehodili v gorski skupini Postovarul /1799 m/. Kasneje si bomo ogledali še Brasov, ki se ponaša z dolgoletno zgodovino. Naselili so ga Sasi, ki so tod rudarili. Sprehodili se bomo po glavnem trgu z mestno hišo in si ogledali znamenito črno cerkev. Po ogledih povratek v Sinaio v hotel ter večerja.

5. dan (5. 8. 2017): po zajtrku se bomo se bomo odpravili v gorsko skupino Bucegi, najprej se bomo z žičnico zapeljali na višino 2200 metrov, nato pa se po širokih grebenih povzpeli na vrh Omul (2505 m), 4 ure hoda in se po isti poti vrnili do žičnice, v mestu Sinaia si bomo ogledali kraljevo palačo Peles in samostan ter prosto, večerja.

6. dan (6. 8. 2017): po zajtrku bo slikovita pot pod najvišjimi karpatskimi vrhovi po Transilvaniji, ki jo Slovenci poznamo pod imenom Sedmograško. Tu živijo številni Madžari in Nemci. Spoznali bomo slovito cesto, ki prečka gorsko skupino Fagaras, saj bomo z avtobusom presegli višino 2000 metrov. Od jezera in planinske koče se bomo povzpeli na vrh Buteanu-Capra (2507 m), 4 ure hoda. Z vrha je obširen razgled na Karpate. Po vzponu se bomo spustili v dolino do mesta Sibiu, nekdaj najbogatejše mesto. Ogledali si bomo najpomembnejše zgodovinske znamenitosti, potem nas pa čaka še vožnja do Sighisoare, namestitev v hotelu in večerja.

7. dan (7. 8. 2017): ta dan je tudi namenjen spoznavanju Sedmograške, po zajtrku bomo najprej spoznavali slikovite ulice Sighisoare s citadelo in rojstno hišo Vlada Dracule. Dežela ima veliko utrjenih cerkva, ki so nekaj posebnega, saj so služile v obrambne namene. Najpomembnejše je Unesco proglasil za svetovno kulturno dediščino. Obiskali bomo mestece Biertan, ki je eno najbolj ohranjenih. Našo pot po Transilvaniji bomo nadaljevali skozi starodavno Albo Iulio in Devo, kjer se bomo izvili iz Karpatov. Na poti v nižino zgodovinske dežele Crisana nas bo spremljala romunska Mura tja do Arada. Tam bomo prečili romunsko-madžarsko mejo in prenočili v Szegedu, namestitev v hotelu in večerja,

8. dan (8. 8. 2017): po zajtrku nadaljevanje vožnje s postankom v madžarskem glavnem mestu Budimpešta, potem pa ob Blatnem jezeru do Slovenije, kamor bomo prispeli v poznih večernih urah.

Planinski cilji se še lahko delno spremenijo, za tiste, ki bodo imeli manjše planinske ambicije, se lahko organizira alternativni program.

Vodja trekinga: Janez Pretnar
Pomočnik: Aleksander Čičerov, ki zbira predhodne prijave (aleksander.cicerov@siol.net)

Opomba: Prevoz, hotel in ostalo logistiko organizira turistična agencija ALPETOUR.
Predhodne prijave so možne samo še do konca leta 2016. Število potnikov je namreč omejeno.
Hoteli ***, cena med 650 in 700 evri, manjši avtobus, število udeležencev do 30. Prijave bomo začeli zbirati konec februarja 2017.


vir: splet

© PD Onger Trzin. Dovoljeno povzemanje strani s pripisom vira.