Uvod
  Aktualno
  Članarina 2017
  Članarina 2018
  E-trgovina
  Upravni odbor
  Pravilniki, obrazci
  Kontakti
 
   Odseki
Mladinski
Markacijski
Propagandni
Vodniški
Naravovarstveni
Športno-plezalni
 
  Najavljeni izleti
  Članki, zanimivosti
  O Trzinu in Trzincih
 
   Zgodovina društva
  Spominska soba
  Zgodilo se je ...
 
   TV Onger
  Povezave
  Fotogalerije
 
Aktualno Natisni stran
 

Spregledali? 240 let od prvega vzpona na Triglav
04.09.2018

Če vsaj malo spremljate slovenske tiskane in elektronske medije vam verjetno ni ušel podatek, da smo se konec avgusta spominjali 240. obletnice prvega vzpona na Triglav.
Nanj so se 26. avgusta 1778 prvi povzpeli štirje domačini iz Bohinja, rudarja Luka Korošec in Matevž Kos, lovec Štefan Rožič ter ranocelnik Lovrenc Willomitzer.

Zbrali smo nekaj zanimivih povezav, kjer boste lahko še enkrat podoživeli dogajanje okoli tega jubileja.

MMC RTV SLO: 240 let od prvega vzpona na Triglav, simbol slovenstva
Zgodba najvišjega slovenskega vrha

MMC RTV SLO: Spomin na "pogum slovenskega človeka, ki se je odpravil na vrh svojega sveta"
Sloesna prireditev v Bohinjski Bistrici (tu si lahko ogledate tudi posnetek prireditve Doma pod Triglavom, ki je dostopen tudi v Arhivu RTV SLO). Veličastna svečena prireditev je potekala v samem srcu Bohinja, nastopili pa so ugledni glasbeniki, skupine in ansambli: Helena Blagne, Alpski kvintet, Perpetuum Jazzile, Braco Koren in Manca Špik, Čuki, Ivan Hudnik, Veseli Svatje, Igor in Zlati zvoki s Fanti iz Praprotna, ansambel Marela in drugi. Slavnostni govornik je bil predsednik republike Borut Pahor. Prireditev sta vodila Maja Martina Merljak ter Tilen Artač.

TEDNIK, 3. 9. 2018: Oj, Triglav, moj dom!
Pričevalec podnebnih sprememb je tudi Triglavski ledenik (strokovno: glacired), v zadnjih desetletjih vse manjši in vse tanjši. Štirje srčni možje, ki so se prvi povzpeli na vrh Triglava, si pred 240-imi leti verjetno niti v sanjah niso mogli predstavljati, kaj vse bo prinesla prihodnost: dolge kolone pohodnikov, stotine kilogramov smeti, neverjetne adrenalinske podvige. In tudi televizijske kamere. V naslednjem prispevku so naši nekdanji sodelavci obujali spomine na prvi televizijski prenos z vrha očaka davnega leta 1978. (V oddaji se pojavi tudi "naš" Miha Pavšek)

PZS: Studio ob 17-ih s Kredarice v znamenju letošnjih jubilejev
Gostje studia so bili: zgodovinar in poznavalec slovenskega planinstva dr. Peter Mikša, podpredsednik Planinske zveze Slovenije Miro Eržen, dolgoletni markacist Boštjan Gortnar in Bojan Traven, predsednik organizacijskega odbora za praznovanje 240. obletnice prvega pristopa na Triglav.

Radio Slovenija - Sledi časa: Vzpon, ki je postavil temelje slovenski identiteti
240 let prvega vzpona na najvišjo goro Slovenije
Pogovor Jureta K. Čokla z dr. Petrom Mikšo


Marko Pernhart: Triglav

© PD Onger Trzin. Dovoljeno povzemanje strani s pripisom vira.