Uvod
  Aktualno
  Članarina za leto 2024
  E-trgovina
  Upravni odbor
  Pravilniki, obrazci
  Kontakti
 
   Odseki
Mladinski
Markacijski
Propagandni
Vodniški
Naravovarstveni
Športno-plezalni
 
  Najavljeni izleti
  Članki, zanimivosti
  O Trzinu in Trzincih
 
   Zgodovina društva
  Spominska soba
  Zgodilo se je ...
 
   TV Onger
  Povezave
  Fotogalerije
 
Aktualno Natisni stran
 

Temeljni kamen za planinski muzej stoji
26.08.2007

Leta 1893 ustanovljenemu Slovenskemu planinskemu društvu, predhodniku današnje Planinske zveze Slovenije, je bilo jasno, da slovensko organizirano planinstvo bije boj tudi za ohranjanje in varovanje slovenstva. Slovenski planinci so začeli z gradnjo planinskih poti in planinskih koč, z nameščanjem slovenskih kažipotov po gorah, ki so bile deloma že germanizirane … V 114-letni slovenski planinski in alpinistični zgodovini se je nabralo že toliko pomembnih eksponatov in arhivov, pomembnih za planinsko zgodovino, da je jasno, da Slovenci planinski muzej res potrebujemo.

 
 
   
Želja po planinskem muzeju se je s pobudo po zbiranju planinskih rekvizitov začela že v letu 1900, ko so to pobudo dali čehi, organizirani v češki podružnici SPD. Druga pobuda SPD o planinskem muzeju se je porodila leta 1932 na planinski razstavi na ljubljanskem velesejmu. Nato so v letu 1950 ponovno vzklile ideje o prepotrebnosti vseslovenskega planinsko-alpinističnega muzeja. V okviru PD Mojstrana je bila 5. avgusta 1984 odprta »Triglavska planinska zbirka«.

 
  Premier Janez Janša ob temeljnem kamnu Slovenskega planinskega muzeja v Mojstrani, foto: Blaž Samec, Delo
   
V petek, 25. 8. 2007 je ob udeležbi številnih visokih gostov, predstavnikov lokalnih skupnosti in nekaj sto domačinov in turistov predsednik slovenske vlade Janez Janša v Mojstrani položil temeljni kamen za Slovenski planinski muzej. Ta muzej je projekt, ki je izjemnega nacionalnega pomena, saj si Slovenije ni mogoče predstavljati brez gora in planinstva. »Zavedam se, da je prijetneje kot polagati temeljni kamen odpirati že zgrajene objekte, vendar sem prepričan, da gradnja Slovenskega planinskega muzeja ne bo obstala na pol poti. Hkrati je to tudi obveza za vse, ki sodelujejo pri zamisli, na katero uresničitev Slovenci čakamo že dolgo časa. Tudi zame, ki projekt podpiram in si želim, da bom tudi sam najpozneje v letu 2009 med prvimi obiskovalci muzeja.« je dejal Janša. čeprav položitev temeljnega kamna še ne pomeni začetka gradnje muzeja, ki za realizacijo še vedno potrebuje evropska in državna sredstva, je premier prepričan, da ravno zaradi truda, ki je bil v muzej v zadnjih desetletjih vložen, ne bo ostal nedokončan. »Vendar pa gre za projekt, ki lahko sedaj, ko je dobil tudi regionalno podporo, upravičeno računa tudi na evropska sredstva,« je poudaril Janša, ki je prepričan, da je cilj sedaj že blizu. Muzej, za katerega sta že znani finančna konstrukcija in vizualna podoba (stilizirana skalna gmota), naj bi odprli najpozneje čez dve leti.

»Po vseh prizadevanjih danes občutimo notranjo zadovoljstvo, da smo prišli do te točke, ko je postavitev muzej realna, pa čeprav bo pot do muzeja še trnova in težka, ampak planinci smo tega navajeni,« je poudaril vodja projekta in predsednik PD Dovje - Mojstrana Miro Eržen, ki meni, da bi lahko že konec tega leta pričeli z gradnjo.

V uspeh projekta, ki bo na primeren način obeležil bogato slovensko planinsko zgodovino, je prepričan tudi kranjskogorski župan Jure Žerjav, pa čeprav je potrebno pridobiti še sredstva iz EU, ki naj bi znašala 1,2 milijona € in doseči dogovor z ministrstvom za kulturo, ki naj bi prispeval 0,5 milijona € za projekt, katerega prva faza bo stala 2,4 milijona €. Po zaključku te prve faze, ki je predvidena za začetek leta 2009, bo muzej s 1200 m2 razstavne površine, knjižnico in dvorano že odprt za obiskovalce. V drugi fazi pa bo muzej svoje razstavne prostore povečal še za 800 m2.

Polaganje temeljnega kamna pa je bila tudi priložnost za odkritje doprsnega kipa soustanovitelja Triglavske muzejske zbirke in idejnega očeta planinskega muzeja v Mojstrani Avgusta Delavca. Po njem se bo imenovala fundacija, ki jo bodo ustanovili septembra in se bo ukvarjala izključno s pridobivanjem planinskega gradiva in materialnih sredstev za realizacijo celotnega projekta. »To je bil mož, ki se je zavedal, da moramo kot alpski narod bedeti nad delom naših prednikov, saj je to osnova za prihodnost planinstva,« je o pred dvema letoma preminulem Avgustu Delavcu povedal Eržen.

Poglejte še:

  • Gradivo za novinarsko konferenco (pdf, 663 kB)

    .

  •  
      Kakšen bo Slovenski planinski muzej
       

    © PD Onger Trzin. Dovoljeno povzemanje strani s pripisom vira.