Uvod
  Aktualno
  Članarina za leto 2023
  E-trgovina
  Upravni odbor
  Pravilniki, obrazci
  Kontakti
 
   Odseki
Mladinski
Markacijski
Propagandni
Vodniški
Naravovarstveni
Športno-plezalni
 
  Najavljeni izleti
  Članki, zanimivosti
  O Trzinu in Trzincih
 
   Zgodovina društva
  Spominska soba
  Zgodilo se je ...
 
   TV Onger
  Povezave
  Fotogalerije
 
Športno-plezalni odsek Natisni stran
 

Projekt Climbing for Everybody v Paklenici na Hrvaškem
01.11.2017

V projektu Plezanje za vse, mednarodni projekt Erasmus+ je kot član MK PZS sodeloval tudi naš član Jaka Peternel. Celoten članek lahko preberete TULE.

Plezanje za vse, mednarodni projekt Erasmus+, pri katerem so moči, ideje in izkušnje združile planinske zveze Slovenije, Češke, Slovaške, Hrvaške, Italije in Madžarske, se je med 24. in 30. septembrom 2017 nadaljeval v Paklenici na Hrvaškem. Delegacije iz vseh držav so uživale v plezanju v odlični skali in prijetnih jesenskih temperaturah, ni pa manjkalo tudi pohajkovanja po velebitskih vršacih. Sodelovali smo tudi pri delu šestih delovnih skupin, katerih temelji in smernice so bili postavljeni konec lanskega septembra na Češkem.

Poudarek mednarodnega projekta Climbing for everybody je na izmenjavi izkušenj in znanja na področju plezanja, alpinizma in planinstva. Prav zato je projekt zamišljen kot nekakšna izmenjava plezalcev in planincev iz šestih držav, Slovenije, Češke, Slovaške, Hrvaške, Italije in Madžarske. V vsaki izmed držav naravne danosti zahtevajo drugačen način plezanja, še večje pa so razlike v gorski pokrajini. Prav zato je projekt odlična priložnost za izmenjavo , nadgradnjo ali pa celi nove izkušnje in znanja.

Večji del 15-članske slovenske ekipe so sestavljali alpinisti, ki so v petih plezalnih dneh po dolgem in počez plezali v stenah kanjona Paklenica, ki jim je sicer poznan, saj je Paklenica že tradicionalno odličen poligon za začetnike in so se z njim slovenski plezalci spoznali kot tečajniki.

V stene Paklenice pa se je podal tudi naš najstarejši član ekipe, Kazimir Drašlar - Mikec, ki je skupaj z Mihom Habjanom preplezal smer Nosoroga. Mikec je sicer bil z nami na vseh akcijah ERAZMUS+ in kot vedno nam v njegovi družbi ne manjka takšnih in drugačnih zgodbic iz sveta alpinizma in je s svojo prisotnostjo nujen člen med mlajšo in starejšo generacijo alpinistov.

Tukaj pa ne gre tudi mimo odlične organizacije hrvaških kolegov, ki so svoje delo dobro opravili pod vodstvom Dorijana Klasniča. Naslednji plezalni teden bo potekal naslednje leto marca v Planici, Slovenija.


Arhiv KA

Erasmus Paklenica, vtisi in vzponi udeležencev

Jaka Peternel
Na srečanju Climbing for Everybody v okviru programa Erasmus+ Sport smo spoznali Paklenico, edinstveno plezalsko lokacijo na Hrvaškem. Tekom eno tedenskega srečanja je potekalo več predavanj na temo plezanja na Hrvaškem in v Paklenici. Poleg tega smo v okviru delovnih skupin povzeli dosedanje delo in si začrtali cilj za nadalnje delo. V skupini za delo z mladimi smo se odločili, da se bomo osredotočili na načine dela z mladimi plezalci, predvsem kako plezanje skozi igro približati otrokom.
Tekom tedna smo opravili tudi veliko število plezalskih vzponov. Predstavniki Mladinske komisije smo se lotili lažjih smeri, slovenski alpinisti pa so med tem neustavljivo drveli po smereh najvišjih težavnosti. Paklenica je pokazala, da ima potencial zaposliti tako neizkušene, kot tudi izkušene plezalce saj ponuja bogat nabor smeri različnih težavnosti in dolžin.

Hrvaški organizatorji so pripravili odličen spremljevalni program. Organizirali so pohodniško turo na Vaganski vrh in obisk jame Modrec, prav tako pa smo s skupnimi močmi zadnji dan izmenjave plezanje predstavili šolarjem iz Starega grada, ki so se s strokovno pomočjo Madžarov, Italijanov, Čehov, Slovakov, Hrvatov in nas Slovencev preizkusili v prostem plezanju.

Upam, da bomo s skupnimi močmi uspeli plezanje približati mladim. Plezanje namreč vsebuje edinstveno mešanico spretnosti, odločnosti, in stika človeka z naravo. Te kvalitete so pri mladih danes zapostavljene. S približevanjem plezanja mladim jim lahko damo tisto, kar jim bo pomagalo v življenju, tako v gorah, kot tudi v dolini.

Besedilo: Matjaž Šerkezi, strokovni sodelavec PZS
Fotografije so prispevali člani akcije

vir: pzs.si

© PD Onger Trzin. Dovoljeno povzemanje strani s pripisom vira.