Uvod
  Aktualno
  Članarina 2017
  Članarina 2018
  Članarina 2020
  E-trgovina
  Upravni odbor
  Pravilniki, obrazci
  Kontakti
 
   Odseki
Mladinski
Markacijski
Propagandni
Vodniški
Naravovarstveni
Športno-plezalni
 
  Najavljeni izleti
  Članki, zanimivosti
  O Trzinu in Trzincih
 
   Zgodovina društva
  Spominska soba
  Zgodilo se je ...
 
   TV Onger
  Povezave
  Fotogalerije
 
TV Onger Natisni stran
 

Klic z gora - dokumentarni film
10.07.2015

Na svetovnem spletu se je pojavil zanimiv dokumentarni film - Klic z gora, katerega ogled vam toplo priporočamo!

12. junija 2012 so na TV Slovenija predvajali novi slovenski igrano-dokumentarni gorniški film Klic z gora. Pobuda za film je prišla od kranjskogorskih reševalcev. Prisluhnili so ji v Izobraževalnem programu Televizije Slovenija in projekt uresničili v sodelovanju s koproducentom, produkcijsko hišo Triada, in izvršnim producentom, Studiem Virc. Scenarist filma je Boštjan Virc, režiser Žiga Virc, producentka pa Jožica Blatnik.

Film je bil prvič prikazan v tekmovalnem delu 6. mednarodnega festivala gorniškega filma Domžale 4. aprila 2012, kjer je prejel nagrado za najboljši alpinistični film, nagrado občinstva in nagrado Planinske zveze Slovenije.

Ozadje prave reševalne akcije
Film Klic z gora osvetljuje zgodovinski razvoj reševanja v slovenskih gorah, posvečen pa je 100-letnici organiziranega gorskega reševanja v Sloveniji. Prva klapa filma je padla že zgodaj poleti v Vratih, vrhunec snemanja pa je bil decembra v Tamarju, ko so v okviru letalskega usposabljanja reševalcev s helikopterji Slovenske vojske in Policije posneli stvaren potek zahtevnega reševanja padle naveze. Pri snemanju so sodelovali številni gorski reševalci, nekateri so bili zelo uspešni tudi kot igralci v igranih prizorih.


Pri snemanju so sodelovali številni gorski reševalci, nekateri so bili zelo uspešni tudi kot igralci v igranih prizorih. Foto: Studio Virc

V filmu se prepletajo dokumentarni posnetki in igrani prizori, ki gledalcu približajo ozadje prave reševalne akcije, 'glavni igralci' pa gledalcu dovolijo tudi vpogled v svoj intimni svet - svet, v katerem želijo pomagati, svet strahu in poguma, dilem in odgovornosti. Ustvarjalci so uporabili veliko arhivskih posnetkov in fotografij, od zasebnih in muzejskih zbirk, posnetkov iz Arhiva TV Slovenija do odlomkov iz slovenskih igranih filmov, ki se navezujejo na tematiko reševanja v gorah. Pri nastajanju filma je sodelovalo tudi veliko posameznikov in organizacij, ki delujejo na področju reševanja v gorah.

vir: MMC RTV SLO - Kakšna je zgodovina reševanja v slovenskih gorah?

 

© PD Onger Trzin. Dovoljeno povzemanje strani s pripisom vira.