Uvod
  Aktualno
  Članarina za leto 2024
  E-trgovina
  Upravni odbor
  Pravilniki, obrazci
  Kontakti
 
   Odseki
Mladinski
Markacijski
Propagandni
Vodniški
Naravovarstveni
Športno-plezalni
 
  Najavljeni izleti
  Članki, zanimivosti
  O Trzinu in Trzincih
 
   Zgodovina društva
  Spominska soba
  Zgodilo se je ...
 
   TV Onger
  Povezave
  Fotogalerije
 
Odsek za varstvo narave Natisni stran
 

3. Žabji večer v Trzinu
07.04.2022

Pozdravljeni ljubitelji narave.


Vabljeni na 3. organizirano akcijo prenašanja dvoživk z naših ulic na rob gozdnega roba, od koder bodo našle pot do vodnih teles, predvsem do Frnihtovega bajerja.
Dobimo se v petek, 8.4. ob 19.30 uri pred vrtcem Žabica.


Za konec tedna je napovedano nekaj dežja. V soboto in nedeljo pa se odpravimo reševat dvoživke spet vsak sam, s svojimi prijatelji in družino.
Poskrbite za varna in topla oblačila ter obutev (odsevniki, odsevni jopiči) ter naglavne svetilke. Rokavice in vedra prinesem, nekaj imamo še odsevnih jopičev za otroke. Prijazno nam jih je podarila Tadeja Smolej, ki deluje v projektu LIFE Amphicon. Pridružila se nam je na drugi akciji in nas navdušila s svojim strokovnim poznavanjem dvoživk. Zahvaljujem se ji tudi za objavo našega prispevka v spletnem novičniku Regljač 2021 https://www.lifeamphicon.eu/.../Regljac_2021-1_compressed...


V letošnjih selitvah smo do zdaj pomagali preko 100 dvoživkam. Prevladujejo navadne krastače in rjave žabe (pretežno sekulje), tudi kakšnega navadnega močerada smo srečali.

Do nas je prišel tudi zelo zanimiv podatek, da so krajani v trzinskem gozdu opazili planinskega močerada (na akciji nam je udeleženka pokazala fotografijo), kar je redka in izjemna najdba za Trzin. Planinski močerad je dvoživka, ki je vezana na alpsko območje (gorski svet).
Spomnila sem se, da mi je že leta 2014 Pina Pečuh poslala fotografijo planinskega močerada tudi iz trzinskega gozda. Torej imamo dvakrat potrjeno najdbo.
Zanimiv podatek s strani udeleženke na akciji je tudi prisotnost zelene rege, ki je našla svoj dom v ribniku na vrtu v Mlakah. Ta podatek nas še posebej veseli, ker nekaj let že niso več slišali njenega oglašanja v Trzinu.


Se veselim snidenja!
Maja

© PD Onger Trzin. Dovoljeno povzemanje strani s pripisom vira.