Uvod
  Aktualno
  Članarina za leto 2024
  E-trgovina
  Upravni odbor
  Pravilniki, obrazci
  Kontakti
 
   Odseki
Mladinski
Markacijski
Propagandni
Vodniški
Naravovarstveni
Športno-plezalni
 
  Najavljeni izleti
  Članki, zanimivosti
  O Trzinu in Trzincih
 
   Zgodovina društva
  Spominska soba
  Zgodilo se je ...
 
   TV Onger
  Povezave
  Fotogalerije
 
Članki, zanimivosti Natisni stran
 

OPOZORILO: Pozor, plazovi!
16.03.2006

 
  Plaz s črne prsti, foto: Marko Dakskobler (vir: Gore-ljudje.net)
   
V zadnjih dneh elektronski mediji prinašajo precej obvestil o proženju plazov v naših gorah. Ne samo v višje ležečih predelih – plazi se tudi po nižjih hribih ...

Snežna odeja se je zaradi nizkih temperatur le počasi sesedala in preobražala. Na 1000 metrih je v Julijskih Alpah od 90 do okoli 150 cm snega, nad 1500 metrov pa od 360 do 440 cm. V Savinjskih Alpah, Karavankah in na Pohorju je na 1000 metrih od 60 do 100 cm snega, na 1500 metrih pa od 160 do 240 cm. Višina snežne odeje je zaradi močnega vetra, ki je pihal v preteklih dneh, precej neizenačena.

 
  Plaz nad planino Kuhinja, foto: Miljko Lesjak (vir: Gore-ljudje.net)
   
Snežna odeja je v zatišnih legah mehka in rahla in se pod človeško težo globoko predira. Drugod je zaradi vetra na površini skorja, ki večinoma ne drži človeka. Ponekod na vetru izpostavljenih legah je novi sneg spihan do stare, deloma poledenele podlage, zato je tam nevarnost zdrsov. Pod 1000 metrov je sneg večinoma trd in pomrznjen. Nevarnost snežnih plazov je v visokogorju 3. stopnje, pod 1300 metrov pa 2. stopnje po petstopenjski lestvici. Predvsem so nevarna bolj strma pobočja in mesta z napihanim snegom, večinoma na južnih in zahodnih straneh grebenov in prelazov.

Že pred tednom smo poslušali novice o snežnem plazu (visok okoli 7 metrov, razprostiral se je v dolžini najmanj 100 metrov), ki je zasul del mangartske ceste ter glavno povezavo med Logom pod Mangartom in Predelom. Ker je zaprt tudi prelaz Vršič (sliko glej spodaj) je bila edina povezava Trente, Loga pod Mangartom, Bovca in drugih krajev po Soški dolini.

 
  Nova pastirska koča pod Kurico v Zgornji Krmi, posneto 26. septembra 2005, foto: Velimir Baćko Bijelić (vir: Gore-ljudje.net)
   
Po 54 letih je plaz s črne prsti spet prišel do vasi Stržišče (nazadnje se je to zgodilo 17. februarja 1952). Snežna gmota se je tokrat odtrgala na višini približno 1200 metrov v nedeljo, 5. marca zvečer ok. 21. ure. Razmočen težak sneg je imel kljub manjši potencialni energiji dovolj veliko vztrajnost, da je prilezel čisto do vasi.

Priporočamo ogled strani: Plaz nad Stražiščem (foto: Marko Dakskobler)

Pošteno je plazilo tudi v okolici Krna. Poročilo pravi, da je odneslo vso vesino od Kožlaka pa do Batognice in to od višin skalnega pasu. Na planini Kuhinja pa je prineslo plaz prav med staje. Še sreča, da se je nad planino razcepil, drugače bi jo zasul.

 
  Koča je precej poškodovana, foto: Tine Štular (vir: Gore-ljudje.net)
   
Priporočamo ogled strani: Krnski plaz (foto: Miljko Lesjak)

Septembra lani je duhove burila prenovljena pastirska koča na planini Zasip v gornji Krmi (ki je nadomestila staro, dotrajano). V diskusiji na Gore-ljudje.net so se kresala mnenja za in proti (Nova pastirska koča – celo na našem forumu smo jo omenili.

No, koča je bila tam – prav zares »je bila« oz. je še, a precej poškodovana.

Plaz, ki je s pobočja Kurice in Vokva (Cesarja) zgrmel v Travno dolino, si je svojo pot izbral tudi preko pastirske koče in jo pri tem kar pošteno poškodoval - podrl pa tudi kar nekaj macesnov v okolici.

Priporočamo ogled strani: Plaz s pobočja Kurice (foto: Tine Štular)

 
  Vršič se ponaša z veliko količino snega – trafika s spominki je zasuta do strehe, foto: Klemen Gričar (vir: Gore-ljudje.net)
   
Kot poroča Simona Pogač v diskusiji na Gore-ljudje.net je tudi v Logarski dolini veliko snega. Ogromen plaz se nahaja par metrov od obračališča (poleti konec ceste v Logarski) pod slapom Rinka. Plaz je utrgal vrv tovorne žičnice in je zelo visok. Del drugega plazu (z desne) je zasul tudi spodnji del planinske (poletne turistične) poti do Rinke. Domačini pravijo, da že dolga leta ni bilo takšnega.

Na Vršiču je snega zelo veliko. Ob pogledu na trafiko ob cesti, kjer poleti lahko kupujete spominke in je sedaj zasuta do strehe se lahko le vprašamo, kakšni nepoznavalci zimskih gora so tisti novinarji, ki po medijih »trobijo« o nesposobnosti naših zimskih služb. Le-te naj bi namreč Vršič po njihovo morale stalno čistiti …

 
  Na cesti na Vršič, foto: Klemen Gričar (vir: Gore-ljudje.net)
   
Priporočamo ogled strani: Sneg na Vršiču (foto: Klemen Gričar)

Tudi na Voglu se »kopljejo« v snegu. V zatišnih legah imajo približno 3,5 metra snega, zaradi močnega vetra pa so v vrtačah snežni zameti visoki tudi do osem, deset metrov. Snega je bilo toliko, da je povsem zamedlo vse žičniške naprave in postaje.

Žagarjev graben je za smučanje zaprt, ker se je sprožil ogromen plaz s skalami in drevjem, in je vprašljivo, ali ga bodo do konca sezone sploh uspeli odstraniti.

Priporočamo ogled strani: Na Voglu je snega več kot dovolj

 
  V Kamniški Bistrici gospodarijo plazovi - običajno je tu prvi zavoj (grapa) na poti iz Klina na Kamniško sedlo - tokrat je bil to že tretji plaz na omenjeni poti (vir: AO Novo mesto)
   
Tudi v naši bližini se prožijo veliki plazovi.

Kot poroča Borut Mežnarčič je v Kamniški Bistrici 8 metrov visok plaz zasul cesto med Žagano pečjo in postajo tovorne žičnice. Ravno tako so spodnji jeziki plazov (do 15 m) prišli vsega na dobrih 50 m do postaje žičnice čez gozd. Nasploh je pod Kokrskim sedlom vse raztrgano. Tudi pot proti Kamniškemu sedlu je od Jermance naprej zelo zasuta.

Priporočamo ogled strani: Sneg v Kamniški Bistrici 12.3.2006 (foto: AO Novo mesto)

Seveda so se nekateri v teh dneh namenili na oglede tudi na Kamniško sedlo. Morda celo preveč tvegano? Slike, ki si jih lahko ogledate, so nastale 8. marca – torej pred tednom dni.

 
  Pod Kamniškim sedlom: plaz iz Bosove grape v Brani - zasul je pot do Pastircev in ponekod sega tudi 5 metrov visoko. (vir: Forum PZS)
   
Priporočamo ogled strani: Pod Kamniškim sedlom (foto: Miha)

Sneži pa pošteno tudi v sredogorju. In tudi tam se lahko zgodi kakšna neprijetnost. Ne, ne bomo rekli nepričakovana, ker moramo na možnosti plazov v taki vremenski situaciji kot je seveda računati.

Priporočamo ogled strani: Plaz na čemšeniški planini (foto: Jani Skrinjar)

Za konec pa vam v branje priporočamo članek Muhasta in nevarna zima - resno opozorilo vsem, ki se odpravljajo v gore izpod peresa Borisa Strmška. če boste upoštevali nasvete izkušenega alpinista tvegate manj!

 
  Plaz tudi na čemšeniški planini, foto: Jani Skrinjar (vir: www.freeapproved.com)
   
Pripravil: Emil Pevec

© PD Onger Trzin. Dovoljeno povzemanje strani s pripisom vira.