Uvod
  Aktualno
  Članarina za leto 2023
  E-trgovina
  Upravni odbor
  Pravilniki, obrazci
  Kontakti
 
   Odseki
Mladinski
Markacijski
Propagandni
Vodniški
Naravovarstveni
Športno-plezalni
 
  Najavljeni izleti
  Članki, zanimivosti
  O Trzinu in Trzincih
 
   Zgodovina društva
  Spominska soba
  Zgodilo se je ...
 
   TV Onger
  Povezave
  Fotogalerije
 
TV Onger Natisni stran
 

Helikopterska nesreča (Großglockner)
22.08.2017

Zgodilo se je v 1. avgusta 2017 na pobočjih Velikega Kleka oz. Großglocknerja, najvišje gore v Avstriji. Gornik je utrpel infarkt ob sestopu. Takoj so navezali stik s helikoptersko posadko zasebnega podjetja Heli Tirol. Čeprav se je že pripravljala tema, so se pilot, gorski reševalec letalec in medicinski tehnik odločili za reševalno akcijo. Menili so, da bodo doleteli do mesta (pod kočo Adlersruhe), kjer je bil pacient in ga po rutinskem postopku vkrcali. Vendar se je med vkrcavanjem začela drama.

Helikopter je začelo zanašati in kot je po prvih pregledih posnetkov povedal eden naših gorskih reševalcev letalcev, je najbrž plovilu odpovedal zadnji, repni rotor oziroma je deloval neusklajeno. Kasneje je pilot preiskovalcem dogodka v prvi izjavi pojasnil, da v helikopterju ni bilo tehnične napake oziroma je vsaj ni zaznal.
Do nesreče je po prvih neuradnih podatkih prišlo zaradi tega, ker je helikopter v redkejšem zraku na tej višini, ko ga je zadrževal pilot popolnoma na robu, zgrabil zračni vrtinec gostejšega zraka, ki je prihitel iz doline. Zato je plovilo začelo obračati, dokler ni treščilo po tleh. Le nekaj metrov je manjkalo, da pilotska kabina, kjer so že bili trije ljudje, ni zgrmela v prepad.
Pilot, gorski reševalec in pacient, ki so bili že vsi v plovilu, niso bili poškodovani, nekaj manjših poškodb je utrpel le medicinski tehnik, ki so ga oskrbeli v lokalni bolnišnici. Pacienta s srčnimi težavami je prišel iskat helikopter  in ga prepeljal do ustrezne medicinske oskrbe.

vir: www.slovenskenovice.si (v omenjenem članku je več napak)

© PD Onger Trzin. Dovoljeno povzemanje strani s pripisom vira.